Perodua Aruz vs Proton X70: Mana Satu SUV Terbaik Untuk Keluarga?

SUV Terbaik Perodua Aruz vs Proton X70

Apabila sudah berkeluarga pastinya kita akan cuba untuk memberikan yang terbaik buat keluarga, termasuklah dalam soal pemilihan kenderaan. Ada yang mengatakan kenderaan SUV sesuai untuk mereka yang berkeluarga. Benarkah antara pilihan SUV terbaik jenama tempatan ialah Perodua Aruz dan Proton X70? Yang paling penting, yang mana satukah SUV terbaik untuk orang yang sudah berkeluarga?
 

Apa itu kenderaan SUV?

Untuk makluman, kenderaan Sport Utility Vehicle, SUV atau dikenali sebagai Kenderaan Utiliti Sukan, boleh dianggap sebagai kenderaan ‘sport’ yang memiliki kelebihan struktur binaan yang membolehkannya membawa kapasiti beban muatan yang lebih banyak.
Berbanding dahulu, kenderaan jenis SUV pada masa kini banyak menjadi pilihan dan popular dalam kalangan mereka yang sudah berkeluarga, terutama kerana faktor keluasan dan saiz yang ditawarkan.
SUV hadir dalam pelbagai bentuk, antaranya seperti Toyota Fortuner yang masih dihasilkan dalam kerangka ‘ladder frame’, SUV dalam segmen-C seperti Honda CR-V, SUV kompak seperti Honda HR-V.
Terdapat pelbagai jenama pilihan SUV yang berada dipasaran, namun, terdapat dua jenama yang lebih menjadi sebutan, iaitu SUV keluaran Proton dan Perodua.
 

#1 SUV Terbaik: Perodua Aruz

 

Pelancaran

Dilancarkan pada Januari 2019, SUV keluaran Perodua, Aruz yang dipadankan dengan enjin 4-silinder 1.5 liter Dual VVT-i bersama transmisi automatik 4-kelajuan, mampu menghasilkan kuasa pada 103hp bersama tork 136Nm.
 

Bukan SUV sebenar?

Sejujurnya, jika dilihat dari segi rekaan, Aruz tidak boleh dikategorikan sebagai SUV sebenar kerana ia lebih kelihatan seperti sebuah MPV, seperti Toyota Avanza. Namun, dari aspek reka bentuknya, tidak dinafikan ia tampil dengan sentuhan moden dan dinamik.
 

Harga Perodua Aruz

Didatangkan dalam dua pilihan varian, Aruz bagi varian 1.5 X boleh dimiliki pada harga RM72,900 (atas jalan tanpa insurans) dan varian 1.5 AV ditawarkan pada harga RM77,900 (atas jalan tanpa insurans).
 

Sesuai jalan kampung

Dari aspek ketinggian yang ditawarkan Aruz, ia menjadikan model ini sebagai sebuah kenderaan yang sesuai untuk dipandu melalui jalan yang tidak rata atau berlubang tanpa perlu mengelaknya.
 

Sedap layan ‘corner

Tetapi dari aspek pemanduan, dengan ketinggian Aruz, SUV keluaran Perodua ini mungkin kurang bersesuaian buat individu yang gemar atau biasa memandu kereta dengan ‘melayan corner’. Malahan ia juga tidak sesuai buat mereka berjiwa kelajuan.
 

Bukan untuk ‘performance

SUV ini bukan direka lebih kepada aspek prestasi, tetapi ia direka lebih kepada aspek ‘kekeluargaan’ di mana mampu membawa tujuh individu dalam masa yang sama.
 

Sesuai untuk ‘off-road’

Apa yang boleh disimpulkan, Perodua Aruz sesuai untuk kegunaan off-road ringan atau kawasan pedalaman, dan sesuai untuk mereka yang inginkan kenderaan yang tinggi.
 

Spec Perodua Aruz

Antara kelengkapan lain yang turut ada pada Aruz adalah seperti 6 beg udara, Isyarat Berhenti Kecemasan, sistem kemasukan tanpa kunci dengan butang Push Start, dan port pengecas bagi ketiga-tiga barisan (USB di barisan satu dan dua, soket 12V di barisan ketiga).
 

Selesa jika ramai ahli keluarga

Faktor keselesaan pastinya menjadi faktor utama dalam pemilihan sesebuah kenderaan, khususnya buat mereka yang memiliki bilangan ahli keluarga yang ramai. Apa yang boleh dikatakan Aruz boleh memberikan keselesaan kepada penumpangnya.
Dengan kerusi baris ketiga yang boleh dilipat, pastinya ia memberikan ruang tambahan mengikut keperluan sekiranya perlu mengisi barang.
 

#2 SUV Terbaik: Proton X70 & X50

Dua jenis pilihan SUV yang ditawarkan Proton, X70 dari segmen C yang sudah berada dalam pasaran sejak Disember 2018 dan X50 dari segmen B yang dikatakan akan memasuki pasaran tidak lama lagi.
 

X50, spec lebih rendah dari Proton X70?

Ada yang ura-ura yang mengatakan Proton X50 yang akan dikeluarkan akan mengadaptasi kenderaan subkompak, Geely Binyue yang dilancarkan di China dan berkemungkinan akan dijual pada harga bermula sekitar RM75,000 sehingga RM95,000 seunit, bersama spesifikasi yang lebih rendah berbanding X70.
 

Harga Proton X70

Bagi Proton X70 pula, ia ditawarkan pada harga atas jalan tanpa insurans, bermula dari RM99,800 harga dengan pilihan empat varian; Standard 2WD, Executive 2WD, Executive AWD dan Premium 2WD.
 

Spec Proton X70

Keempat-empat varian yang dilengkapi dengan transmisi automatik 6-kelajuan, dijana dengan enjin petrol 4-silinder 1.8 liter turbocaj yang dapat menghasilkan kuasa pada 181hp bersama tork 286Nm.
Didatangkan dengan 3 pilihan mod pemanduan; Normal, Eco dan Sport, Proton X70 juga turut disertakan dengan 6 beg udara, sistem ABS, kamera undur dan 4 sensor parkir belakang yang pasti memudahkan pemandu terutamanya pemandu wanita ketika ingin meletakkan kenderaan.
 

Selesa depan dan belakang

Dari aspek keselesaan, pastinya ia menjanji keselesaan buat penumpangnya tidak kira sama ada bagi penumpang tempat duduk hadapan mahupun penumpang tempat duduk belakang.
 

Enjin Proton SUV mengaum

Cuma dari aspek pemanduan, oleh kerana X70 dijana enjin 1.8L, apa yang boleh dikatakan ia menjanjikan prestasi pemanduan tahap sederhana tetapi enjin pastinya akan sedikit mengaum apabila pemandu ingin meningkatkan kelajuan terutama ketika berada di jalan berbukit. Tetapi bagi pemanduan di lebuh raya atau jalan biasa, X70 tidak akan mendatangkan sebarang masalah.
 

#3 SUV Terbaik: Perodua Aruz atau Proton X70?

Jadi jika ditanya yang mana satu harus dijadikan pilihan, sama ada Proton X70 atau Perodua Aruz, anda harus mengetahui keperluan utama atau faktor utama yang anda inginkan pada sesebuah kenderaan.
 

Kalau mahu prestasi

Jika anda inginkan prestasi, maka anda harus memilih Proton X70 yang lebih sesuai untuk mereka yang mementingkan aspek pemanduan dan prestasi.
 

Kalau mahu selesa

Namun, jika anda ingin memilih kenderaan untuk membawa keluarga anda berjalan atau dalam erti kata lain, sebagai kenderaan keluarga, maka Perodua Aruz harus dijadikan pilihan anda. Pilihlah SUV terbaik untuk keluarga anda.
Kalau masih belum mampu, tak apa. Boleh naik Yamaha Ysuku dulu.
Semoga bermanfaat!
 

Carian dari Google:

 • perodua harus

5 Cara Ikat Tali Kasut – Kasut Sekolah, Sukan, Boot, Semua Boleh!

Cara ikat tali kasut

Ada kanak-kanak, dari sekolah rendah pakai kasut yang ada strap. Bila pakai kasut jenis strap, Velcro atau slip-on iaitu yang boleh sarung terus, dia membesar dengan tidak pandai ikat tali kasut biasa. Tak perlu ikat yang style, yang biasa-biasa pun sudah cukup.

Zaman dulu, semua kasut bertali

Orang zaman 80an, 90an, semuanya pandai ikat tali kasut. Ini kerana dulu-dulu, tak ada kasut sekolah yang jenis strap, Velcro atau slip-on. Lagipun, kasut itu barang mahal. Ada yang tidak mampu beli.

Perlu ke ajar anak ikat tali kasut?

Kajian dari Ian Fieggen yang juga dikenali sebagai Professor Shoelace, ibu-bapa yang tidak mengajar anak ikat tali kasut sebenarnya membantutkan pembangunan dan pembesaran anak. Sampai begitu sekali kata dia.
Walaupun dilatih untuk ikat tali kasut, anak-anak akan jadi malas sebab ada cara lain untuk skip. Bila tidak dapat siapkan, anak-anak akan dibenarkan oleh ibu-bapa untuk pakai kasut biasa.
Kata Ian Fieggen lagi, “Walaupun ia nampak mudah dan tidak ada apa-apa, ia sebenarnya satu masalah yang sangat besar. Pokoknya di sini, bukannya anak-anak ini tidak boleh ikat tali kasut. Hakikat yang sebenar ialah, anak-anak tidak melalui kesukaran untuk belajar sesuatu. Anak-anak ini merasakan itu adalah okay. Dan anak-anak perlu tahu, untuk belajar sesuatu, perlu kerja keras.”

Tak ramai anak yang pandai ikat tali kasut?

Laporan pada tahun 2013 menunjukkan hanya beberapa orang kanak-kanak sahaja yang boleh belajar kemahiran ikat tali kasut ini sebelum umur 6 tahun. Ramai yang masih lagi tidak boleh buat sendiri, sehingga mereka berumur 9 atau 10 tahun. Itu pun bila mereka mula berminat dengan sukan.
Masa inilah mereka perlukan kasut sukan, kasut bola atau boot bila mahu turun padang. Dan masa inilah baru terhegeh-hegeh nak belajar cara ikat tali katu

Susah ke ikat tali kasut?

Sebenarnya, nak ikat tali kasut tidaklah sesusah mana. Sama macam ikat tali leher, yang penting kena tahu teknik, dan ulang banyak kali. Tidak kira ikat tali kasut 4 lubang atau 5 lubang, tak kira kasut mahal Vans atau Nike, yang paling penting ialah kena biasakan diri.
Selalu-selalulah pakai kasut bertali. Jangan asyik pakai Crocs, selipar atau kasut sarung.

Macam mana cara ikat tali kasut?

Pertama, boleh tengok bagaimana Ian Fieggen punya tutorial, iaitu satu cara yang pantas yang dipanggil Ian Knot.

 
Yang kedua, boleh tonton cara kreatif yang lain untuk ikat tali kasut oleh MrGear.

 
Bagaimana dengan anda? Bila mula pandai ikat tali kasut? Kongsikan dengan kami di ruangan komen di bawah.

Carian dari Google:

 • Cara ikat tali kasut
 • Cara nak ikat tali kasut
 • cara ikat tali kasut silang
 • 2ra ikat tali kasut sekolah
 • cara ikat tali kasut bola
 • cara ikat tali kasut sekolah
 • cara ikat tali kasut sekolah menengah
 • cara pasang tali kasut stail
 • Cara2 buat selipar simple
 • ikat tali kasut