5+ Sebab Kenapa Lelaki Boleh Poligami (Adakah Ini Tidak Adil?)

Sebab kenapa lelaki boleh poligami

Ramai yang tertanya-tanya dengan menunjukkan muka tidak puas hati, “Kenapa lelaki boleh poligami, dan dibenarkan di Malaysia?. Bukankan ini tidak adil?”.
Baiklah, kami bukanlah pakar tentang poligami, sekadar berkongsi pandangan sahaja, kenapa lelaki boleh berpoligami di Malaysia.
Isu poligami ini sering dibahas terutamanya oleh kaum wanita yang mempersoalkan kenapa kaum lelaki diberikan kelebihan untuk mengahwini sehingga 4 isteri.
Pada asalnya, hukum poligami adalah harus seperti mana firman Allah S.W.T dalam Surah An-Nisa’ Ayat 3 iaitu “Dan jika kamu takut tidak berlaku adil terhadap perempuan-perempuan yatim ( apabila kamu berkahwin dengan mereka), maka berkahwinlah dengan sesiapa yang kamu berkenan dari perempuan-perempuan ( lain ): dua, tiga atau empat.”
Sebagaimana yang kita tahu, Nabi junjungan kita juga mempunyai sehingga 7 orang isteri dan tujuan Baginda berkahwin adalah untuk membantu mereka dan bukan suka kerana nafsu semata-mata.
Namun, kebanyakan lelaki sekarang memberikan justifikasi untuk berpoligami bukan hanya untuk membantu mereka, tetapi secara realitinya adalah kerana nafsu semata-mata. Ingin membantu itu jatuh nombor dua.
Tak semua yang berfikir dan bertindak sedemikian rupa, iaitu ingin membantu mengurangkan beban. Macam-macam alasan diberikan. Bagaikan orang perempuan itu, tidak mempunyai perasaan.
Oleh itu, berikut kami berikan beberapa sebab penting kenapa lelaki boleh dan dibenarkan untuk berpoligami.
Izinkan kami berkongsi.

Isteri mandul

Hampir kesemua pasangan yang berkahwin inginkan seorang cahaya mata. Namun, apabila seorang isteri tersebut mandul dan tidak dapat melahirkan anak, pada ketika inilah Islam mengharuskan kaum lelaki untuk berkahwin dengan isteri kedua.
Isteri pertama haruslah faham dan sebaiknya membenarkan suaminya untuk berkahwin lain bagi mendapatkan anak yang akan mendoakannya setelah mereka mati.
Walaupun perceraianlah yang sering diminta oleh seorang isteri, ianya tidak dinafikan bahawa berpoligami sememangnya lebih mulia dan utama daripada bercerai. Allah S.W.T juga melarang kita daripada menghampiri zina seperti firman Allah S.W.T  dalam surah al-Isra’ ayat 32 yang bermaksud “Dan janganlah kamu menghampiri zina, sesungguhnya zina itu adalah satu perbuatan yang keji dan satu jalan yang jahat ( yang membawa kerosakan ).”
Namun, janganlah pula terus ingin berpoligami jika baru sahaj berkahwin. Berikan masa.
 

Isteri sakit yang berterusan

Sekiranya seorang isteri mengalami sakit berpanjangan yang menjadikannya mustahil untuk menjalinkan hubungan intim dan berumah tangga dengan suaminya, maka atas sebab itu ianya diharuskan oleh suami tersebut untuk mengahwini isteri yang kedua.
Perkara ini dapat mengelakkan si suami daripada terjebak dengan perkara maksiat dan zina yang dilaknat oleh Allah S.W.T.
 

Golongan wanita lebih ramai dari lelaki

Sama ada anda sedar ataupun tidak, golongan wanita pada zaman sekarang adalah semakin ramai berbanding dengan golongan lelaki.
Disebabkan oleh nisbah lelaki dan perempuan yang sangat ketara ini, ianya diharuskan oleh kaum lelaki untuk berkahwin sehingga 4 orang isteri bagi mengelakkan berlakunya gejala maksiat dan zina sekiranya lebihan kaum wanita ini tidak berkahwin.
Ada jenis wanita yang sanggup menunggu jodoh biarpun lambat, asalkan tidak berkahwin dengan suami orang.
Ada pula yang sanggup hidup membujang sepanjang hayat.
Tepuk dada, tanya selera.
 

Isteri sukar dididik

Bagi kaum isteri yang sukar dididik dan dibentuk sikapnya, adalah diharuskan untuk suaminya bagi mengahwini isteri yang kedua.
Ketaatan seorang isteri diibaratkan sebagai satu permata yang sangat bernilai dalam membentuk rumah tannga yang harmoni dan romantik.
Ia seiring dengan firman Allah S.W.T dalam surah An-Nisa’ ayat 19 yang bermaksud “Wahai orang-orang yang beriman, tidak halal bagi kamu mewarisi perempuan-perempuan dengan jalan paksaan, dan janganlah kamu menyakiti mereka ( dengan menahan dan menyusahkan mereka ) kerana kamu hendak mengambil balik sebahagian dari apa yang kamu telah berikan kepadanya, kecuali ( apabila ) mereka melakukan perbuatan keji yang nyata. Dan bergaulah kamu dengan mereka ( isteri-isteri kamu itu ) dengan cara yang baik. Kemudian jika kamu ( merasai ) benci kepada mereka ( disebabkan tingkah-lakunya, janganlah kamu terburu-buru menceraikannya ), kerana boleh jadi kamu bencikan sesuatu, sedang Allah hendak menjadikan pada apa yang kamu benci itu kebaikan yang banyak ( untuk kamu ).”
Oleh itu, sebagai seorang suami, didiklah isteri anda seupada mematuhi dan mentaati suaminya supaya dapat mencapai kebahagiaan dan kedamaian yang penuh.
 

Lelaki yang mampu zahir dan batin

Mampu bukan sekadar dari batin sahaja. Mestilah dia seorang lelaki yang mampu dari segi zahir dan batin.
Seperti pandangan daripada Berita Harian, buktikan kemampuan terlebih dahulu, sebelum mengambil keputusan untuk berpoligami.
Ini kerana, biasanya berlaku pelbagai kejadian termasuk kejar-mengejar, selalunya bagi kes yang suami sebenarnya tidak mampu untuk berpoligami, tetapi masih lagi meneruskan niat untuk berpoligami.
 

Akhir kalam

Kesimpulannya, sebab-sebab utama lelaki dibenarkan untuk berpoligami bukan hanya sebagai pemuas nafsu semata-mata.
Kadangkala terdapat sebab-sebab kesihatan seorang isteri yang menyebabkan suaminya terpaksa berkahwin dengan wanita lain.
Apa pun, sebagai seorang suami, anda perlu berlaku adil dan saksama di antara kedua-dua isteri anda dalam menguruskan rumah tangga anda. Akhir sekali, sekadar memetik laporan dari Mstar,  berpoligami itu manis.
Semoga manis-manis semuanya.

10+ Sebab Kenapa Lelaki Susah Nak Luahkan Perasaan

Kenapa lelaki susah nak luahkan perasaan

Sifat orang perempuan, apa yang ada dalam hatinya, akan keluar di mulut. Sebaliknya, lelaki tidak begitu. Pastinya ada sebab kenapa lelaki susah nak luahkan perasaan. Cuma dia tidak mahu cakap, hanya ambil sifat berdiam diri sahaja.
Pastinya, ramai perempuan yang selalu menyatakan kekecewaan mereka apabila bagaikan bercakap seorang diri. Si lelaki buat tak tahu. Macam tak ada apa-apa perasaan. Tak ada respon langsung. Senyap. Diam. Membisu.
Mulalah tertanya-tanya, kalau ada masalah, kenapa tak luahkan?
Soalnya di sini, kenapa lelaki susah nak luahkan perasaan?
Izinkan kami berkongsi.
 

Dia ada penyakit alexithymia

Gerun pula bunyinya, bukan?
Menurut PsychologyToday, alexithymia ialah terma untuk seseorang yang mempunyai masalah untuk meluahkan emosinya dalam bentuk perkataan. Ia bagaikan satu konflik identiti, di mana lelaki maskulin selalunya tidak begitu.
Jarang sekali kita lihat lelaki yang bersungguh-sungguh bercerita, hingga tangan ke atas bawah, kiri dan kanan.
Kecuali lelaki yang golongan satu lagi itu. Faham kan?
 

Dia memang tak pandai meluahkan perasaan

Mendengar luahan seseorang, itu boleh dipanggil caring. Kalau meluahkan pula, dipanggil apa?
Sejujurnya, cara lelaki meluahkan perasaan itu tidak sama dengan perempuan. Meluahkan perasaan dan beremosi itu tidak ada dalam kamus lelaki. Dia tidak pandai untuk bermain emosi. Usah ditanya mengapa begitu.
Orangnya jenis lurus. Emosinya juga menjalar dengan garis lurus.
 

Mempunyai sejarah silam tentang keluarga

Tak semua lelaki mempunyai kisah yang penuh dengan warna-warni. Berlatar belakangkan pelangi, di samping kehadiran seekor unicorn fantasi yang berlari sana-sini.
Cara dia dibesarkan, tidak sama. Silap haribulan, si lelaki ini adalah mangsa keganasan rumah tangga.
Mungkinkah cara lelaki ini luahkan perasaan dalam diam; adalah dengan menyendiri?
 

Dia ada ego yang tersendiri

Kena faham, lelaki pun ada ego dia sendiri. Bila luahkan perasaan, rasa bagaikan tidak macho pula.
Bila lelaki luahkan perasaan, rasa macam bukan diri dia sendiri.
Tak usah ego berlama-lama, akan memakan diri sendiri.
 

Dia menyembunyikan sesuatu

Orang yang menyimpan sesuatu perkara, dan tidak mahu diketahui, akan nampak terlalu berhati-hati. Bukannya berhati-hati dalam komunikasi sahaja, setiap butir perkataan dari mulutnya bagaikan melalui penapis air Coway (atau Cuckoo).
Adakah ini tandanya dia lelaki curang?
Atau mungkinkah dia tidak mahu menyakiti hati pasangannya jika berterus terang?
 

Dia lelaki pemalu

Malu, tak sama dengan takut. Takut langsung tak berani untuk berdepan untuk luahkan perasaan.
Malu yang ini, ialah malu tapi mahu. Malu juga jika bertepuk sebelah tangan.
Tapi kalau dah kahwin, jangan malu-malu. Rugi.
 

Dia takut kena reject

Ada jenis lelaki yang masih lagi belum mempunyai pasangan, tapi dia terlalu menaruh harapan pada si perempuan. Yang jadi masalahnya ialah dia tidak berani berterus-terang secara berhadapan.
Ya, inilah ketakutan yang maha hebat. Ramai lelaki yang tak pandai nak memulakan perbualan. Lebih suka bersembang dengan kawan-kawan sendiri, tapi tak berani cakap depan-depan perempuan yang dia suka.
Wahai lelaki, bangkitlah. Belajarlah kena ‘reject‘, jangan berhati tisu sangat. Kalau tidak, sampai bila mahu berbini.
 

Dia takut dia tak layak

Lebih kurang sama dengan takut dikecewakan. Dalam fikiran si lelaki ini, si perempuan meletakkan standard setinggi Menara Berkember KLCC.
Hakikatnya, si perempuan sudah melabuhkan hajat di hati. Ini cuma tentang persepsi.
 

Dia tak percaya orang lain

Ada jenis lelaki yang dia memang suka buat kerja sendirian. Apa-apa keputusan yang dia bakal ambil pun, dia buat secara bersendirian. Kalau bercerita pada orang lain, belum tentu orang itu dengar. Lebih-lebih lagi pada si perempuan.
Maka, di sini, sudah wujud persepsi berat sebelah. Menghukum sebelum ia berlaku, itu tidak perlu.
 

Dia tak mahu beri komitmen

Ini satu lagi. Bila sudah berkawan, takut pula mahu mengikat tali pertunangan untuk ke jinjang pelamin. Belum bersedialah, duit belum cukuplah, dan macam-macam lagi alasan.
Kalau tak mahu komitmen, jangan serius berkawan dengan perempuan. Luka hati si perempuan itu nanti, kalau terlalu berharap.
Orang perempuan pula, bila tanya lelaki; dan dia hanya diam membisu, jangalah pula berkeras mahu tahu. Cuba berikan ruang secukupnya dahulu.
 

Dia lelaki yang baik

Bertuahlah siapa yang dapat lelaki jenis ini. Dengan syarat, lelaki ini tak pandai luahkan perasaan kerana mahu menghalalkan dulu perhubungan dengan si perempuan. Juga jenis tak pandai merajuk.
Bila sudah halal sepenuhnya nanti, dia akan luahkan segala ruang dalam hatinya.
Adakalanya, ini adalah retorik semata-mata. Sesudah berkahwin, dia terus zip mulutnya.
Orang yang sudah berkahwin, tentu akan faham.
 

Akhir kalam

Jagalah perasaan masing-masing. Rumah tangga yang harmoni, datangnya dari seni komunikasi.
Janganlah hidup hanya untuk mencari gaduh dengan si perempuan. Untuk lelaki selalu menunjukkan ego, cubalah kikis sedikit sikap itu.
Semoga perhubungan anda sentiasa dirahmati Allah.

Carian dari Google:

  • cara lelaki pemalu meluahkan perasaan
  • tanda lelaki malu meluahkan perasaan
  • suka tapi susah nak luahkan
  • Cara lelaki meluah perasaan
  • cara llki pemalu luahkn prasaan
  • ciri lelaki malu meluahkan cinta
  • https://theberkat com/kenapa-lelaki-susah-nak-luahkan-perasaan/
  • kenapa dia terlalu malu
  • KENAPA LELAKI HILANGKAN DIRI BILA ADA MASALAH
  • kenapa lelaki reject perempuan