SalamWeb Technologies Perkenal Perkhidmatan Internet Patuh Syariah Pertama di Dunia


SalamWeb Technologies MY Sdn. Bhd. (SalamWeb), sebuah rangkaian perkhidmatan Internet berasaskan Islam, melancarkan ekosistem digital untuk umat Islam di seluruh dunia untuk mencari, menyambung, dan menyumbang dalam persekitaran dalam talian yang selama.
Diilhamkan dari keinginan sejagat untuk pengalaman yang sahih dan positif dalam talian, SalamWeb memperkenalkan pelbagai perkhidmatan Internet yang bersambung termasuk SalamWeb Browser, SalamNews, SalamChat dan SalamSadaqah.
SalamChat
Diiktiraf oleh Lembaga Penyeliaan Syariah Amanie, selaras dengan Mi’yar Ekonomi Digital dari Ekonomi Digital Malaysia (MDEC), produk SalamWeb telah direka untuk mengoptimumkan cara hidup Islam. Penyemak imbas SalamWeb mempunyai ciri terbina seperti kompas Qibla, pemilihan doa dan suapan berita yang digabungkan dari sumber berita yang sahih. Antara ciri penting SalamWeb Browser adalah SalamProtect, iaitu penapis kandungan canggih yang disesuaikan dengan cara hidup seseorang.
SalamProtect akan memberi amaran kepada pengguna pada kandungan yang tidak sesuai. Ini membolehkan mereka memilih sama ada meneruskan atau menarik diri dari terus membaca kandungan. Ini termasuk kandungan yang boleh tidak elok, menyakitkan hati atau penipuan. SalamProtect juga membolehkan pengguna menggunakan SalamTag – fungsi baru untuk ‘tag’ samada sesuai, neutral atau tidak sesuai.
Setiap SalamTag yang diterima akan dikaji semula dan diproses mengikut garis panduan dalaman yang telah ditetapkan. Ini adalah untuk memastikan ia sesuai untuk semua golongan. Semakin banyak laman web yang di ‘tag’ menggunakan SalamTag, maka kandungan agregator kandungan SalamWeb akan berfungsi dengan lebih baik. Melalui ciri ini, kami menyampaikan kandungan yang sesuai dan berkenaan dengan SalamTags anda.
Dengan melibatkan komuniti untuk menandakan kandungan yang mereka anggap sesuai atau tidak sesuai, SalamProtect bukan sahaja membenarkan pengguna mengawal sepenuhnya pengalaman dalam talian mereka, tetapi membantu membina umat digital yang selamat.
Satu lagi ciri penting ialah SalamSadaqah yang menggabungkan amalan iaitu bersedekah. Bagi menggalakkan komuniti menjadi sebahagian dari SalamWeb, setiap carian web atau laporan kandungan yang dibuat oleh pengguna, akan dipadankan dengan jumlah sumbangan yang dibuat oleh SalamWeb. Dengan SalamSadaqah, pengguna boleh menukar niat mereka di Internet sehari-hari mereka untuk tujuan amal.
SalamNews
Bercakap pada majlis pelancaran itu, Puan Hajjah Hasni Zarina, Pengarah Urusan Salam Web Technologies MY Sdn. Bhd., Berkata “Misi kami adalah memberi orang ramai kuasa untuk membina sebuah umat digital dan membawa dunia lebih dekat bersama-sama.
SalamWeb bertujuan untuk memperkasakan umat Islam global dan membantu mereka menjalani kehidupan digital yang selaras dengan nilai dan kepercayaan mereka. Kami sangat percaya pada kuasa komuniti dan dengan adanya produk kami, pengguna mempunyai pilihan untuk melayari kandungan yang paling penting kepada mereka serta mempunyai pengalaman dalam talian yang disesuaikan untuk cara hidup mereka. Kami bekerjasama dengan rakan kongsi tempatan dan global untuk memastikan produk kami selari dengan nilai-nilai Islam dan selari dengan gaya hidup orang Islam moden. ”
Pelancaran SalamWeb dihadiri oleh pemimpin pemikiran industri, global dan pemikir utama tempatan dan global, ulama terkenal Sheikh Dr. Mohamed Ali Elgari, penasihat kepada beberapa institusi kewangan Islam di seluruh dunia dan juga di lembaga Syariah Dow Jones Islamic Index. Bersama Puan Hajjah Hasni Zarina, Pengarah Urusan Salam Web Technologies MY Sdn. Bhd., Datuk Dr. Mohd Daud Bakar, Pengerusi Kumpulan Amanie, Norhizam bin Abdul Kadir, Naib Presiden, Pembangunan Ekosistem Pertumbuhan Perbadanan Ekonomi Digital Malaysia (MDEC), Nurul Zulkifli, Pengarah Urusan Mimpikita dan Usahawan Fesyen dan Caprice, Artis dan Influencer hadir semasa pelancaran.
Norhizam Abdul Kadir, Naib Presiden, Perkembangan Ekosistem Pertumbuhan Ekonomi Digital Malaysia (MDEC) berkata: “Internet dan telefon bimbit telah meluas dalam kehidupan seharian dengan rakyat Malaysia menghabiskan banyak masa dalam talian – sama ada untuk hiburan, perniagaan atau pendidikan. Pelancaran rangkaian baru perkhidmatan ini sejajar dengan semangat kerajaan untuk memberi inspirasi kepada ekosistem digital Islam, yang memupuk nilai-nilai Islam yang positif. Ini akan membantu memainkan peranan dalam membina Ekonomi Digital Islam dengan keseimbangan antara teknologi dan mengekalkan pemahaman praktikal keperluan rakyat Malaysia. ”
Dilancarkan di Malaysia, produk SalamWeb boleh didapati di seluruh dunia oleh sesiapa sahaja, di mana sahaja dan boleh dimuat turun dari https://salamweb.com/. Semua dijemput untuk melayari Internet dengan SalamWeb Browser, berbual dengan kawan-kawan mereka melalui SalamChat dan mendapat maklumat terkini dengan acara-acara dunia melalui SalamNews.
Mengenai Salam Web Technologies MY Sdn. Bhd.
SalamWeb Technologies MY Sdn. Bhd adalah perkhidmatan Internet berasaskan Islam – SalamWeb Browser, SalamChat, SalamProtect dan SalamSadaqah. Syarikat ini menyediakan akses kepada pengalaman atas talian yang selamat dan positif, dengan menyekat kandungan yang berbahaya dan memastikan tahap privasi dipertingkatkan semasa melayari Internet.
Ia adalah pelayar patuh syariah yang pertama di dunia yang diiktiraf oleh Amanie Group dan Lembaga Penyeliaan Shariah Antarabangsa, selaras dengan Mi’yar Ekonomi Digital Digital Ekonomi Perbadanan Malaysia (MDEC).
 

Sebarkan kebaikan

Leave a Comment