Cara Deactivate Instagram Sementara (Delete Terus Pun Boleh) (2019)

Cara deactivate Instagram sementara

“Nak detox daripada akaun Instagram (IG), tapi macam mana ya? Boleh ke nak disable akaun untuk sementara waktu je, atau akaun akan hilang permanently? Kalau aku disablea kaun sekejap, followers akan hilang ke tak? Atau, kalau aku disable akaun aku berapa lama akaun itu boleh bertahan? Paling penting, macam mana cara deactivate Instagram yang mudah?
Haa, tak perlu lah pening-pening fikir masalah nak detox daripada akaun IG ni, entri kali ini bertujuan untuk menjawab semua persoalan yang bermain difikiran anda dan dengan featuredisableakaun sementara yang ditawarkan oleh pihak IG ini boleh lah anda berehat sebentar dari alam maya.
Gunakan masa dan peluang keemasan ini untuk ME time, bonding timedan quality timebersama keluarga, anak-anak dan orang tersayang.
Atau mungkin juga anda ingin memulakan sesuatu perniagaan atau projek baru tapi akaun Instagram anda belum lengkap untuk dipamerkan. Oleh itu, melalui featuredisableakaun sementara ini, boleh lah membantu anda membuat persiapan yang sepatutnya terlebih dahulu.

Baca Ini Sebelum Disable / Delete Akaun Instagram

 

  • Apabila anda disable akaun IG anda: profil, komen, gambar dan likesakan disembunyikan sehinggalah anda re-activateakaun anda semula;
  • Jika anda ingin disable akaun anda buat pertama kali, IG akan membiarkan akaun anda bertahan sehingga lah anda re-activate semula akaun anda TETAPI jika anda kerap disableakaun anda, pihak IG akan beri masa dalam 30-90 hari untuk anda re-activatesemula akaun anda. Kalau tidak, ucapkan lah selamat tinggal buat akaun tersebut;
  • Jangan bimbang, anda tidak akan kehilangan followers kalau anda disable akaun IG anda untuk sementara waktu, malahan mereka tak tahu pun;
  • Disableakaun sementara tidak akan menjejaskan username atau akaun IG anda sama sekali;
  • Apabila anda dah readyuntuk re-activatesemula IG anda, login seperti biasa dan akaun anda akan diaktifkan semula;
  • TETAPI, kalau anda Deactivate/ Deleteakaun IG anda, anda TAK BOLEH mendapatkan akaun yang sama semula, dan anda juga tidak dibenarkan untuk menggunakan username atau akaun yang sama.

Cara-cara Disable Akaun Instagram Sementara Waktu 

  • Log-in ke akaun Instagram anda menggunakan browserdi instagram.com, aplikasi IG di dalam telefon pintar anda tidak boleh digunapakai untuk tujuan ini;
  • Klik pada “Edit Profile”;

Cara deactivate Instagram
 

  • Kemudian, klik Temporarily Disable My Account dan kemudiannya anda perlu menjawab soalan mengapa anda ingin disable akaun IG anda;
  • Pilih jawapan melalui drop-down menuyang disediakan dan akhir sekali tekan butang Temporarily Disable My Account dan puffff anda kini bebas daripada akaun IG anda;

 
Cara delete Instagram
 

  1. Nanti bila dah ready, loginseperti biasa.

 

Cara Deactivate Instagram Secara Permanent

 
Manakala, jika anda ingin deactivate/ delete terus akaun IG anda berikut adalah cara-caranya:
 

  • Gunakan browser anda dan layari portal Delete Your Account Page, masukkan username dan password anda;
  • Kemudian anda dikehendaki menjawab soalan mengapa anda ingin delete akaun anda dengan memilih pilhan jawapan yang disediakan di drop-down menuseperti di bawah;

 
Cara disable Instagram
 

  • Pihak IG akan cuba memberi solusi kepada reasonyang anda utarakan, akan tetapi jika anda telah membuat keputusan anda teruskan proses ini dengan menekan butang Permanently delete my account;

 
Cara delete IG
 
Semoga entri tentang cara deactivate Instagram ini dapat menjawab segala persoalan yang bermain difikiran anda tentang isu ini dan semoga ianya dapat menjadi salah satu solusi kepada permasalahan yang anda alami.
Akan datang, jika ada kelapangan, kami akan kongsikan cara deactivate FB dan cara deactivate MiChat pula.
Jemput baca tentang entri kami yang lain di sini.

Carian dari Google:

  • cara nak deactivate ig
  • cara untuk deactive instagram