Intermittent Fasting: Ini Cara Diet Yang Betul (Untuk Orang Malaysia)

Intermittent fasting untuk orang Malaysia

Selalunya, misi menurunkan berat badan dalam keadaan yang sihat dan berkesan adalah satu misi mustahil. Kenapa mustahil? Ini kerana ramai yang kecundang dan gagal meneruskan diet. Pasti ramai juga yang dah tahu tentang kaedah diet yang semakin popular sekarang ini iaitu Intermittent Fasting (IF)”. Barangkali ada yang dah cuba pun; ada yang dah berjaya atau ada juga yang mungkin berhenti separuh jalan.
Persoalannya, adakah anda betul-betul faham tentang IF, kelebihannya dan teknik yang berkesan yang bersesuaian dengan kebolehan tubuh badan anda? Atau tahukah anda apakah faktor-faktor yang telah menggagalkan perlaksanaan diet anda sebelum ini yang membuatkan anda hilang semangat untuk meneruskannya? Jom kita discover Cara Intermittent Fasting Yang Betul’ untuk permulaan langkah pertama bagi meraih bentuk badan yang ideal dan sihat.
 

Apa itu Intermittent Fasting?

Intermittent Fasting (IFadalah kombinasi berpuasa dan diselang-selikan dengan rutin pemakanan anda yang biasa. Namun begitu, puasa yang dimaksudkan di sini adalah puasa makan sahaja, anda masih boleh minum. IF ini berbeza daripada puasa-puasa religi yang sedia ada dan kaedah ini juga tidak sama seperti kaedah-kaedah diet yang lain. Ianya tidak tertumpu kepada what to eat malahan lebih fokus kepada when to eat.
 

Kebaikan Intermittent Fasting

Menurut kajian, antara kelebihan mengamalkan IF adalah seperti berikut:

  1. Mengurangkan risiko kanser
  2. Meningkatkan kesihatan jantung
  3. Mengurangkan peratusan lemak dalam badan
  4. Mengurangkan selera makan dan menggalakkan penurunan berat badan
  5. Mengekalkan struktur otot dalam proses penguraian
  6. Memperbaiki kandungan gula dalam darah
  7. Meningkatkan fungsi kognitif

 

Tips Memulakan Intermittent Fasting

Cara yang mudah untuk memulakan IF adalah dengan mengenali teknik-teknik IF yang bersesuaian dengan kemampuan tubuh anda dan mulakannya dengan perlahan-lahan; bertahap. Jangan teruburu-buru atau over-do untuk mengelakkan sebarang implikasi yang tidak baik terhadap kesihatan anda.
Anda tidak perlu terbatas dengan struktur yang rigid, ukur baju pada badan sendiri dan perbanyakkan meminum air putih untuk mencegah dehidrasi sepanjang proses perlaksanaan IF.
 

Teknik-teknik Intermittent Fasting

Eat-Stop-Eat

Melalui kaedah ini, anda akan berpuasa selama 24 jam dalam kadar 1-2 hari seminggu. Jika anda tidak mampu untuk terus berpuasa selama 24 jam, mula lah dengan 14-16 jam terlebih dahulu dan dipertingkatkan kemudiannya mengikut keupayaan badan.
 

The 16/8 Method

Kaedah ini dipopularkan oleh Martin Bekhan dalam penulisannya; The Leangains Method.Anda di haruskan untuk membahagikan masa sebanyak 16 jam untuk berpuasa dan 8 jam untuk makan. Anda disarankan untuk memulakan diet puasa anda pada waktu malam agar anda mudah berpuasa dalam pada waktu tidur sehingga ke esok paginya.
Bagi sesiapa yang baru sahaja mahu mula, boleh tonton video ini untuk gambaran lebih jelas tentang cara 16/8.

 

The 5:2 Diet

Berita baik! Melalui kaedah ini anda tidak perlu berpuasa TETAPI anda perlu mengurangi jumlah pengambilan makanan anda dalam kadar 25 peratus daripada jumlah pemakanan biasa. Cara yang dinasihatkan adalah, anda perlu mengambil 500 (perempuan), 600 (lelaki) kalori sahaja dalam masa dua hari dan baki 5 hari lagi anda boleh lah meneruskan rutin pemakanan yang biasa tetapi ianya haruslah pemakanan yang sihat dan seimbang.
 

Faktor Kegagalan Intermittent Fasting Anda

Walaupun IF ini dah semakin popular, namun masih ada lagi yang mengulangi kesalahan-kesalahan yang akan mengagalkan diet anda. Semak 3 faktor utama kegagalan IF yang harus anda elakkan.
 

Pola Diet Yang Salah

Seperti yang berulang-kali diingatkan, anda haruslah mengenal pasti teknik yang boleh diterima pakai oleh tubuh anda bagi mengelakkan kejadian seperti ini berlaku. Misalnya anda seorang ahli sukan, teknik Eat-Stop-Eatbukan lah teknik yang sesuai untuk anda kerana anda perlu kan gula dalam kehidupan seharian anda bagi menjalani latihan-latihan sukan yang telah ditetapkan.
Jemput baca tentang diet yang berkesan, yang akan memberikan impak dalam jangka masa panjang.
 

Terlalu Terburu-buru Inginkan Impak

Setiap sesuatu yang baru pasti memerlukan masa untuk menjadi kebiasaan, lebih-lebih lagi tubuh kita perlu penyesuaian terhadap rutin yang baru. Contohnya, apabila anda sudah terbiasa bersarapan pada pukul 8 pagi, jangan lah anda paksa tubuh anda untuk berpuasa bermula daripada pukul 8 pagi, cari lah waktu alternatif yang lain. Latih tubuh badan anda untuk rutin yang baru sehingga ianya menjadi kebiasaan, tak perlu terburu-buru, lakukan secara bertahap dan perlahan-lahan. Apabila anda selesa, maka akan lebih lama lah anda mampu bertahan dengan rutin yang baru ini.
 

Pemilihan Makanan Yang Salah

Ini sangat penting untuk kita sama-sama ingat, pilihlah makanan yang tepat agar ianya dapat mempertahankan rasa kenyang yang lebih lama. Antara jenis-jenis makanan yang boleh menampung rasa kenyang adalah sumber protien, makanan yang mempunyai kadar serat yang tinggi, sumber lemak baik, buah-buahan dan sayur-sayuran.
Apabila rasa kenyang anda mampu bertahan lama, ianya akan memudahkan proses IF anda. Elakkan makanan yang cepat menimbulkan rasa lapar seperti makanan atau minuman yang manis, makanan yang berasaskan tepung atau makanan yang mempunyai karbohidrat yang tinggi.
Jemput baca tentang kebaikan chia seed, jika mahu menjadikan ia satu alternatif.
 

Akhir kalam

Intermittent fasting untuk kurangkan berat badan
Sebagai kesimpulannya, IF adalah satu kaedah diet yang terbukti menyihatkan dan berkesan, dan memerlukan kesabaran dan kesungguhan yang tinggi untuk mencapai goal yang ditetapkan. Akan tetapi, pada permulaan ianya boleh mengakibatkan kelaparan, penurunan tahap energy, sakit kepala, nafas berbau, kitaran haid terganggu dan macam-macam lagi.
Oleh itu, sila dapatkan khidmat dan nasihat daripada doktor samada sebelum, semasa mahupun selepas menjalani proses IF ini sekiranya anda rasa ianya memudaratkan kesihatan anda. Selagi ada kudrat, jangan sesekali biarkan berat kita mencapai obesiti. Bila sampai tahap overweight dan obesiti, ia akan membahayakan kesihatan.
Semoga bermanfaat.

Carian dari Google:

  • cara intermittent fasting malaysia
  • intermittent fasting yang berkesan