10 Tips Penjagaan Muka Yang Betul, Sampai Boleh Jadi 'Flawless'

Tips penjagaan muka yang betul

Semua orang nak muka yang bersih, tidak berjerawat. Pendek kata, ‘flawless‘. Tapi bukan mudah untuk menjaga muka kan? Ada yang sampai nak dapat kulit cantik macam artis dan orang Korea.

Ada tips penjagaan muka yang betul? Boleh percaya ke?

Tips penjagaan muka yang betul
Ada yang bertanya, penting ke jaga muka sangat? Betul ke cara dan petua ini boleh guna?
Soalan ini sangat basic. Kita mahu berdepan dengan orang ramai. Kadang-kadang rasa rendah diri bila rasa diri tidak cantik. Itu belum masuk lagi badan yang banyak lemak. Nanti kami kongsikan dalam artikel yang lain pula.
Penjagaan muka sebelum tidur itu juga sebenarnya penting. Seperkara lagi, penjagaan muka ini ialah perkara harian, iaitu rutin yang kadang-kadang ada orang malas nak buat. Kalau malas, hadaplah masalah itu sendiri.
Kali ini, kami bawakan perkongsian Sis Jay dari laman IIUM Confessions. Beliau adalah seorang gadis yang sudi berkongsi rahsia untuk dapatkan kulit ‘flawless’.
Baca tips penjagaan muka yang betul yang kami bawakan ini.

Tips 1: Kena faham jenis kulit

Kena faham jenis kulit. Kulit tak berminyak tak semestinya berjerawat. Berminyak pun belum tentu berjerawat. Jadi, kita sendiri kena tahu, kita ini dalam kategori apa. Rasanya ramai tak tahu, ada satu kategori ini, oily but dehydrated. Kebiasaannya, orang ingat oily sahaja mesti kulit tu lembab kan? Aha! Belum tentu!

Tips 2: Wajib pakai moisturizer

Oily skin pun WAJIB pakai moisturizer. Sebab? Kulit kita ini keluarkan sebum bergantung pada keadaan kulit. Kalau kulit berminyak, itu bermakna kulit itu tak cukup lembab, dan ia bagi signal untuk keluarkan lagi banyak minyak utk lembabkan kulit. Haaaa.. jadi, oily ke, normal ke, dry ke, memang kena pakai pelembab! Untuk yang oily, boleh cari yg sesuai untuk oily skin.

Tips 3: Pilih cleanser yang bagus

Cleanser yang bagus ini pH dia rendah skit. Antara pH 4-6 . Maksudnya, ia bersifat acidic. Sebab? Kulit kita ada lapisan asid yang ‘jaga’ kulit kita dari bakteria. Bakteria P.acne yang sebabkan jerawat itu sangat cepat membiak jika pH kulit terjejas, yakni melebihi pH 6. Kebanyakan cleansers, tak kira jenama murah atau high end, pH tinggi sangat! Ada yang sampai 9!
Haaa macam mana nak tahu? Ade satu spesies homosapiens ini dia dah bina satu Google Doc untuk orang yang test pH cleanser mereka, dan isi di situ untuk rujukan semua orang. Boleh tanya pakcik Google.

Tips 4: Minum air kosong banyak banyak

Kenapa perlu minum air kosong untuk penjagaan muka?
Air kosong ni boleh flush out toxin dalam badan. Kalau terlalu banyak, kadang-kadang kulit akan tolong detoks dengan keluarkan jerawat. Memang merana jawabnya.

Tips 5: Kurangkan pengambilan gula

Tips penjagaan muka berjerawat
Gula ini, memang sedap di mulut, tetapi masuk dalam perut sahaja terus bertukar fitrah. Badan akan jadi asidik. Sepatutnya badan kita ni beralkali (kecuali organ tertentu). Selepas itu, kesannya pada muka.

Tips 6: Kurangkan makan ayam bandar

Yang cucuk sana, cucuk sini. Ada kawan pernah tanya doktor. Tahu apa jawapan doktor? Doktor pun suruh pantang makan ayam bandar. Alhamdulillah, makin okay kulit dia.

Tips 7: Makan sayur dan buah

Semasa kecil, mak selalu acah-acah kita, “Haaa..buangla sayur, nanti kulit naik jerawat baru tau” . Percayalah semua itu memang benar sama sekali. Kita kena jaga makan, makan sayur. Dan jangan lupa, makan buah juga. Buah-buahan ada banyak sangat vitamin dan segala nutrien yang diperlukan untuk kulit. Kalau kita ini jenis overweight, itu bermakna lemak dalam badan tinggi, dan toksin pun tinggi. Sebab apa? Sebab lemak pun akan simpankan toksin. Negativity attracts negativity right?. So, eat right and eat healthy!

Tips 8: Check kalau ada masalah hormon

Ada kawan beritahu, nak tahu hormone imbalance ke tak, check bulu-bulu halus di bahagian muka. Lagi-lagi di bahagian dagu. Kalau nampak ada beberapa helai bulu-bulu yang tebal seperti janggut, besar kemungkinan kita ada masalah hormon tak stabil.
Kalau nak lagi tepat, buat check up di klinik. Pernah dengar dalam TV, yang masalah hormon ni boleh diatasi melalui pemakanan. Tak ingat pula hormon apa yg sepatutnya lebih dan sepatutnya kurang. Ada hormon kena kurang dalam badan perempuan. Doktor dalam TV itu juga ada beritahu, brokoli bagus untuk masalah ini.
Lagi satu, kalau ada masalah hormon ini, akan bersepah cystic acne di muka. Ini ialah jerawat yang besar-besar, yang naik dalam kulit.

Tips 9: Pakai, pakai dan pakai sunblock!

Dulu-dulu, dalam pukul 11 pagi pun boleh serap vitamin D lagi. Sekarang ini, kita serap segala mak nenek UV sahajalah. Terlalu bahaya di luar. Kulit nak pakai lama. UV itu boleh trigger segala benda kejahatan seperti jerawat sampai lah ke kanser. Banyak dah sunblock yang dicipta untuk oily skin. Jadi, rajin-rajin buat research. Tolong buat kajian, baca apa beza SPF dengan PA. Lepas itu, kena rajin reapply. Boleh?

Tips 10: Kena tabahkan hati masa nak invest duit

Yang ni paling penting. Walalupun kita nak guna produk homemade sekalipun, barang mestilah kena beli kan? Jadi, bertabahlah. Kena survey dulu produk apa yang bagus. Baca berpuluh-puluh review, especially dari orang yang duduk dekat negara yang cuacanya macam negara kita, Malaysia.. Dah puas hati baru try. Tak dinafikan beratus juga duit habis untuk cari holy grail product untuk diri sendiri. Tapi jangan risau, setakat ini rasa jimat sebab sekali beli 4-5 bulan baru habis. Kira balik modal juga.

Macam mana, bagus tak tips penjagaan muka ini?

Sudah tentu, tak semua cara, petua dan tips boleh digunakan. Dan tak semua kaedah sesuai untuk semua orang. Lain orang, lain cara penjagaan kulit. Cuma perkongsian dari Sis Kay ini adalah satu guidelines untuk kita rujuk dan amalkan.
Selamat mencuba semua! Kongsikan dengan kami di ruangan komen, produk penjagaan muka apa yang anda gunakan?

Carian dari Google:

  • cara penjagaan muka
  • cara menjaga muka
  • Cara menjaga muka dengan betul
  • tips penjagaan muka
  • Cara betul penj
  • cara penjagaan muka berjerawat
  • petua muka flawless

5 Cara Ikat Tali Kasut – Kasut Sekolah, Sukan, Boot, Semua Boleh!

Cara ikat tali kasut

Ada kanak-kanak, dari sekolah rendah pakai kasut yang ada strap. Bila pakai kasut jenis strap, Velcro atau slip-on iaitu yang boleh sarung terus, dia membesar dengan tidak pandai ikat tali kasut biasa. Tak perlu ikat yang style, yang biasa-biasa pun sudah cukup.

Zaman dulu, semua kasut bertali

Orang zaman 80an, 90an, semuanya pandai ikat tali kasut. Ini kerana dulu-dulu, tak ada kasut sekolah yang jenis strap, Velcro atau slip-on. Lagipun, kasut itu barang mahal. Ada yang tidak mampu beli.

Perlu ke ajar anak ikat tali kasut?

Kajian dari Ian Fieggen yang juga dikenali sebagai Professor Shoelace, ibu-bapa yang tidak mengajar anak ikat tali kasut sebenarnya membantutkan pembangunan dan pembesaran anak. Sampai begitu sekali kata dia.
Walaupun dilatih untuk ikat tali kasut, anak-anak akan jadi malas sebab ada cara lain untuk skip. Bila tidak dapat siapkan, anak-anak akan dibenarkan oleh ibu-bapa untuk pakai kasut biasa.
Kata Ian Fieggen lagi, “Walaupun ia nampak mudah dan tidak ada apa-apa, ia sebenarnya satu masalah yang sangat besar. Pokoknya di sini, bukannya anak-anak ini tidak boleh ikat tali kasut. Hakikat yang sebenar ialah, anak-anak tidak melalui kesukaran untuk belajar sesuatu. Anak-anak ini merasakan itu adalah okay. Dan anak-anak perlu tahu, untuk belajar sesuatu, perlu kerja keras.”

Tak ramai anak yang pandai ikat tali kasut?

Laporan pada tahun 2013 menunjukkan hanya beberapa orang kanak-kanak sahaja yang boleh belajar kemahiran ikat tali kasut ini sebelum umur 6 tahun. Ramai yang masih lagi tidak boleh buat sendiri, sehingga mereka berumur 9 atau 10 tahun. Itu pun bila mereka mula berminat dengan sukan.
Masa inilah mereka perlukan kasut sukan, kasut bola atau boot bila mahu turun padang. Dan masa inilah baru terhegeh-hegeh nak belajar cara ikat tali katu

Susah ke ikat tali kasut?

Sebenarnya, nak ikat tali kasut tidaklah sesusah mana. Sama macam ikat tali leher, yang penting kena tahu teknik, dan ulang banyak kali. Tidak kira ikat tali kasut 4 lubang atau 5 lubang, tak kira kasut mahal Vans atau Nike, yang paling penting ialah kena biasakan diri.
Selalu-selalulah pakai kasut bertali. Jangan asyik pakai Crocs, selipar atau kasut sarung.

Macam mana cara ikat tali kasut?

Pertama, boleh tengok bagaimana Ian Fieggen punya tutorial, iaitu satu cara yang pantas yang dipanggil Ian Knot.

 
Yang kedua, boleh tonton cara kreatif yang lain untuk ikat tali kasut oleh MrGear.

 
Bagaimana dengan anda? Bila mula pandai ikat tali kasut? Kongsikan dengan kami di ruangan komen di bawah.

Carian dari Google:

  • Cara ikat tali kasut
  • Cara nak ikat tali kasut
  • cara ikat tali kasut silang
  • 2ra ikat tali kasut sekolah
  • Cara ikat tali
  • cara ikat tali kasut bola
  • cara ikat tali kasut sekolah
  • https://theberkat com/cara-ikat-tali-kasut/
  • https://theberkat com/tag/cara-ikat-tali-kasut-4-lubang/