Deprecated: Function wp_get_loading_attr_default is deprecated since version 6.3.0! Use wp_get_loading_optimization_attributes() instead. in /var/www/html/wp-includes/functions.php on line 5453

Permohonan MRSM Tingkatan 1 dan Tingkatan 4 (Untuk Tahun 2022)

Ibu bapa yang berminat untuk menghantar anak ke MRSM (samada Tingkatan 1 atau Tingkatan 4), boleh klik permohonan MRSM online di sini. Cuma buat masa ini, belum lagi dibuka.

MRSM hanya untuk golongan pendapatan rendah?

Ramai yang kecewa tahun lepas, apabila MRSM hanya dibuka pada golongan B40, iaitu golongan berpendapatan rendah. Ramai yang kecewa tidak dapat masuk kerana pendapatan ibu bapa dalam kategori M40 dan T20.
Namun, kenyataan di atas hanya terpakai untuk ambilan pertama sahaja. Dikatakan, kuota untuk golongan B40 ialah dalam 60%. Bakinya, untuk golongan yang berpendapatan sederhana dan berpendapatan tinggi.

Kenapa pilih MRSM?

Ada ibu bapa memilih anak ke MRSM kerana kualiti pendidikannya. Siap ada yang membandingkan, lebih baik masuk MRSM daripada SBP. Apatah lagi, ada yang pandang sebelah mata dengan sekolah harian biasa.
Sebenarnya, ia tidak benar. Pendidikan itu sama sahaja. Yang penting, sikap pelajar itu sendiri.
Benar, masuk MRSM atau SBP, ia akan lebih teratur kehidupannya. Kita sebagai ibu bapa tidak perlu pening kepala sangat untuk kawal anak jika tinggal di rumah.
Persekitaran belajar sedikit-sebanyak dapat membantu anak-anak ini belajar dengan lebih baik, berbanding di rumah, agar terus cemerlang.

Patutkah saya buat permohonan MRSM?

Tepuk dada, tanya selera. Ini perlu tanya diri sendiri.
Jika anda ibu bapa yang rapat dengan anak, boleh fikir dua kali. Ada anak-anak yang tidak selesa tinggal di asrama. Lebih-lebih lagi jika dia anak tunggal. Takut nanti bukan anak yang rindu anak, ibu bapa pula yang rindukan anak lebih-lebih.
Jika anak itu sendiri mahu ke asrama, silakan. Namun, jika anak menolak dari awal, jangan paksa. Bimbang nanti pelajaran entah ke mana, asyik homesick sahaja.
Jangan pernah memaksa anak-anak untuk buat apa yang kita mahu. Biarkan dia buat keputusan untuk diri sendiri.

Macam mana nak buat permohonan MRSM?

Jangan risau, belum lagi UPSR. Belum lagi PT3. Fokus pada peperiksaan besar ini dulu. Belajar rajin-rajin.
Pihak sekolah biasanya akan maklumkan jika permohonan MRSM online sudah dibuka.
Untuk Tingkatan 1: https://mohon.mrsm.edu.my/form1/login.jsp
Untuk Tingkatan 4: https://mohon.mrsm.edu.my/form4/login.jsp

Bila boleh mula mohon?

Sistem permohonan MRSM online untuk kemasukan ke Tingkatan 1 dan Tingkatan 4 kemasukan tahun 2020 hanya akan dibuka pada tarikh yang akan dimaklumkan kelak.

Leave a Comment